Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

Signs of hope

Land: Zuid-Soedan
Categorie: Capaciteitsopbouw
doneer aan dit project

Gebarentaal is voor doven het belangrijkste middel om te communiceren. Gebarentaal is een combinatie van handbewegingen en uitdrukkingen met gezicht, mond en lichaam. Het is een taal die voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Tot vorig jaar was er in Zuid-Soedan nog geen standaard voor gebarentaal vastgesteld. Er werd een mix van Keniaanse, Oegandese en Arabische gebaren gebruikt. Vóór het uiteenvallen van Soedan is door meerdere instanties geprobeerd om een Soedanese gebarentaal te ontwikkelen.

Om hieraan tegemoet te komen is Light for the World, in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken in Zuid-Soedan, gestart om een officieel woordenboek voor gebarentaal te ontwikkelen. Eind 2016 is de eerste editie met 210 gebaren gepresenteerd. In 2017 moeten daar 600 gebaren bij komen. Het verbetert de participatie van doven en vergroot het bewustzijn bij de bevolking over doofheid en de problematiek die daaraan verbonden is.


gerelateerde projecten

doneer aan dit project

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.