Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

15 oktober 2019

“Als ze met andere kinderen speelde, werd ze vaak uitgelachen”

"Als ze met andere kinderen speelde, werd ze vaak uitgelachen"

Nyamith vlucht op negenjarige leeftijd samen met haar vader, moeder, zus en broers uit hun dorp in Zuid-Soedan, vanwege de burgergoorlog. Vier van haar familieleden zijn omgekomen in een hinderlaag. Door een hersenaandoening bij de geboorte, kan Nyamith niet lopen. Haar moeder draagt haar op de rug.

Ze komen terecht in vluchtelingenkamp Mahad en wonen hier inmiddels vijf jaar. Het is niet gemakkelijk geweest voor Nyamith om hier zijn. Ze ging niet naar school en kinderen vermeden haar. Mensen dachten dat er geen toekomst voor haar was. Zelfs haar moeder vertelde dat ze geen hoop zag voor haar dochter. Ze vertelt: “Als ze met andere kinderen speelde, werd ze vaak uitgelachen. Ze schaamde zich dan.”

Nyamith voelt zich verdrietig en alleen. Maar gelukkig maken Light for the World en een Italiaanse hulporganisatie het mogelijk dat ze geopereerd kan worden. Ze kan nu met krukken lopen en zich verplaatsen met een rolstoel.

Ze krijgt fysiotherapie van Sofia Mohammed, medewerker van Light for the World. Sofia vertelt: “Nyamith is een geweldige meid. Ze houdt van spelen en gaat graag bij haar vrienden op bezoek. Ze doet soms ook huishoudelijke klussen. Een aantal van deze klussen, zoals de was doen, zijn onderdeel van de fysiotherapie. Zo leert ze haar spieren op spelende wijs te ontwikkelen en sterker te maken. De moeder van Nyamith is in contact gebracht met andere ouders van kinderen met een handicap, waar zij haar zorgen kan delen en praktische ondersteuning ontvangt. En we helpen haar om haar eigen kleine onderneming op te starten, zodat ze haar eigen inkomen kan genereren voor haar gezin.”

Sinds 2018 is Nyamith voor het eerst naar school gegaan. De docenten van de school krijgen training hoe om te gaan met kinderen met een handicap en hoe ze er voor kunnen zorgen dat zij volop mee kunnen doen in de klas. “Kinderen willen nu wel met me spelen,” zegt Nyamith blij, “en het mooiste van alles is dat ik naar school ga en samen met mijn vriendinnen kan leren.”

Ruimt twee miljoen mensen in Zuid-Soedan zijn ontheemd. In de vluchtelingenkampen verblijven ongeveer 250.000 mensen met een handicap. Light for the World werkt in verschillende vluchtelingenkampen in Zuid-Soedan en werkt aan goede toegang tot voorzieningen als voedsel, onderwijs, revalidatie en medische zorg voor mensen met een handicap.

Help mee!

Ruimt twee miljoen mensen in Zuid-Soedan zijn ontheemd. In de vluchtelingenkampen verblijven ongeveer 250.000 mensen met een handicap. Jouw steun is hard nodig, zodat Light for the World in verschillende vluchtelingenkampen in Zuid-Soedan kan werken aan goede toegang tot voorzieningen als voedsel, onderwijs, revalidatie en medische zorg voor mensen met een handicap. Help je mee?

Doneer nu

Gerelateerde Berichten

19 mei 2020

Actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus

Lees Voor Het aantal besmettingen wereldwijd neemt toe, ook in onze projectlanden. Volgens de officiële cijfers zijn er momenteel ongeveer 352 bes...

16 mei 2020

Confronterende resultaten: Zorgen rondom coronacrisis

Lees Voor Een van onze actiepunten rondom het coronavirus is de preventie van de verspreiding van het virus. In samenwerking met het radiostation T...

12 mei 2020

Tijdens de crisis: Verpleegster Júlia

Lees Voor Júlia Vasco is verpleegster in de Nhaconjo Health Unit en maakt daarmee deel uit van het Every Life Matters-project. Dit heeft tot doel ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.