Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

9 juli 2019

Mirian onderzoekt toegankelijkheid van noodhulp in Mozambique

Mirian, die sinds juni onze nieuwe collega is, doet voor Light for the World onderzoek in Mozambique naar de toegankelijkheid van noodhulp aan mensen met een handicap. Ze zal ons de komende tijd meenemen in haar onderzoek en ervaringen in Mozambique.

In Mozambique zijn in maart 2019 twee cyclonen geweest die grote delen van het land hebben verwoest. De provincie Sofala, waaronder de stad Beira, zijn gedeeltelijk onder water gelopen en duizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Omdat sommige gemeenschappen vanwege de ramp volledig zijn verwoest, hebben humanitaire organisaties in samenwerking met de overheid hervestigingslocaties opgezet. Op deze locaties proberen mensen hun leven weer op te bouwen. Mensen met een handicap zijn in zulke situaties erg kwetsbaar. Onder andere omdat zij vaak niet de hulp ontvangen die zij nodig hebben. Het gebrek aan noodhulp uit zich vooral buiten de hervestigingslocaties, in de lokale gemeenschappen zelf. Light for the World doet daarom in samenwerking met UNICEF onderzoek naar de noodhulp aan mensen met een handicap, zowel binnen als buiten de hervestigingslocaties.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Mirian. Zij onderzoekt welke noodhulp mensen met een handicap daadwerkelijk ontvangen en wat de mogelijke barrières zijn om toegang te krijgen tot die hulp. Om hierachter te komen gaat Mirian in gesprek met mensen met een handicap en verzorgers van kinderen met een handicap. Ook spreekt zij met verschillende partijen die betrokken zijn bij de noodhulp, zoals internationale organisaties en de lokale overheid. Een tolk helpt haar om met de mensen te communiceren. Mirian heeft veel persoonlijk contact met mensen met een handicap wat grote indruk op haar maakt: “Het is ongelooflijk schrijnend om te zien dat mensen met een beperking, die hier over het algemeen al arm zijn, door de cycloon bijna alles zijn verloren. Van sommige huizen is niets anders meer over dan puin.”

Blind en zonder dak en voedsel

Mirian onderzoekt toegankelijkheid opvangkampen in Mozambique

Op de foto is een vrouw te zien die Mirian voor haar onderzoek heeft geïnterviewd. In de loop der tijd is zij door een onbekende oorzaak blind geworden. Voor de cycloon woonde ze thuis met haar familie en had ze de zorg over haar volwassen zoon die een beperking heeft. Tijdens de cycloon stortte het dak van haar huis in. Mirian: ”Geëmotioneerd vertelde ze dat ze ontzettend bang was toen dat gebeurde.” Samen met haar familie besloot ze onder begeleiding naar een schoolgebouw te gaan. Helaas bleek ook dit schoolgebouw in zeer slechte staat te zijn. Noodgedwongen keerde ze weer terug naar haar eigen huis, zonder dak. Na de cycloon heeft een lokale partner van Light for the World haar opgezocht en haar materialen gegeven om het huis te repareren. Ook gaven ze haar voedsel, zoals rijst, bonen en mais.

Het verhaal van deze vrouw is er één uit velen. Wij zullen de komende tijd een paar van deze verhalen met jou te delen om zo de situatie van mensen met een handicap na de cycloon Idai onder aandacht te brengen. Houd onze website en onze sociale mediakanalen in de gaten of schrijf je in via onze nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde Berichten

19 mei 2020

Actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus

Lees Voor Het aantal besmettingen wereldwijd neemt toe, ook in onze projectlanden. Volgens de officiële cijfers zijn er momenteel ongeveer 352 bes...

16 mei 2020

Confronterende resultaten: Zorgen rondom coronacrisis

Lees Voor Een van onze actiepunten rondom het coronavirus is de preventie van de verspreiding van het virus. In samenwerking met het radiostation T...

12 mei 2020

Tijdens de crisis: Verpleegster Júlia

Lees Voor Júlia Vasco is verpleegster in de Nhaconjo Health Unit en maakt daarmee deel uit van het Every Life Matters-project. Dit heeft tot doel ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.