Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

3 april 2019

Orkaan in Mozambique: Light for the World komt in actie!

Doneer nu

Update 3 april 

Bijna drie weken geleden trof de orkaan Idai Mozambique. De schade is enorm. Ons team in Mozambique werkt dag en nacht en doet ze er alles aan om mensen met een handicap te helpen in deze zware tijd.

1,8 miljoen mensen zijn getroffen door de natuurramp. Autoriteiten hebben maar liefst 27.764 kwetsbare mensen geïdentificeerd. Zij hebben dringend hulp nodig. Door een te kort aan sanitaire voorzieningen zijn ziektes uitgebroken. 1052 mensen hebben de diagnose cholera gekregen en er is al iemand overleden aan de ziekte. Om de ziekte te bestrijden, is er een cholera-vaccinatiecampagne gestart.

In de provincie Sofala heeft 78% van de mensen geen toegang tot school drinkwater en elektriciteit. Maar twaalf procent heeft hier sinds cycloon Idai hulp ontvangen. Er is nog veel voedselhulp nodig en vele huizen zijn onbewoonbaar. “Vernietiging, alles is verwoest,” vertelt een getroffene. “Ons huis is verwoest. We zijn dakloos en hebben geen eten. Al het eten dat we hadden, is nat door de regen.”

Met behulp van jouw hulp kunnen wij het volgende doen

 • Wegen worden toegankelijk gemaakt, zodat hulpdiensten kunnen passeren.
 • Voedsel, medicijnen, noodpakketten en andere belangrijke spullen worden verdeeld onder duizenden mensen.
 • Kinderen met een handicap worden ondersteund met psychologische hulp en gezondheidszorg.
 • In Dondo en Beira bieden we, met de hulp van onze partners, noodhulp aan kinderen en volwassenen met een handicap die getroffen zijn door de ramp. In deze gebieden wonen 2.000 mensen met een handicap.
 • Hulporganisaties worden getraind om specifiek rekening te houden met de behoeften van mensen met een handicap.
 • We ondersteunen vluchtelingenkampen bij de integratie en rehabilitatie van mensen met een handicap die in Mozambique zijn geplaatst.
 • We hebben de operatiekamer van onze oogkliniek voorzien voor noodoperaties, omdat het ziekenhuis in Beira is verwoest.

De getroffen mensen in Mozambique hebben dringend voedsel, medische hulp en veiligheid nodig. Jouw hulp is daarom hard nodig. Help jij mee om deze mensen te helpen uit deze verschrikkelijke situatie?

Doneer nu

________

Update 25 maart

Tien dagen geleden trof de orkaan Idai zuidelijk Afrika en veroorzaakte honderden doden en gewonden. Verschillende hulporganisaties doen er momenteel alles aan om mensen te zoeken en hen te redden. Distributie van voedsel is in gang gezet. Daarnaast is er ook een dreiging van uitbraak van ziektes, zoals cholera, vanwege het water dat vervuild is. Dat vervuilde water zorgt er ook voor dat muggen die malaria verspreiden zich sneller voortplanten. De minister van Mozambique vreest daarom voor een epidemie.

Light for the World zet zich daarom in om hulp te verlenen aan kwetsbare mensen met een handicap die getroffen zijn door de cycloon in onder andere Mozambique. Dit doen we door samen te werken met internationale en lokale humanitaire hulporganisaties en andere betrokkenen. Samen met hen zoeken we naar de beste manier hoe we kunnen bijdragen aan de noodhulp ter plaatse. We leggen de nadruk op het verlenen van noodhulp aan mensen met een handicap, omdat zij bijzonder kwetsbaar zijn in een noodsituatie als deze. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat noodhulporganisaties hun opvangtehuizen toegankelijk kunnen maken en oog hebben voor mensen met een handicap.

Om noodhulp te verlenen is er een dringende behoefte aan:

 • voedsel
 • cholera medicijnen
 • anti-malaria medicijnen
 • chloortabletten om het water te ontsmetten
 • noodtenten en dakbedekking

Deze mensen hebben dringend uw hulp nodig. We willen hen helpen hun leven opnieuw op te bouwen. Doneer nu! Helpt u mee?

Doneer nu

________

Update 22 maart                                                    

Vorige week veroorzaakte Cyclone Idai een humanitaire ramp in onder andere Mozambique. Er zijn meer dan 1000 doden en meer dan 400.000 mensen zijn dakloos geworden. Talloze families hebben al hun bezittingen, gewassen, bedrijven en dus hun levensonderhoud verloren.

In de havenstad Beira is ongeveer 90 procent van de gebouwen verwoest of beschadigd.  Mensen zitten opgesloten doordat ze zijn omsingeld door water. Voedsel en schoon water zijn schaars en alle wegverbindingen zijn geblokkeerd. Er is nu geen toegang tot de stad via het land.

Juist in een noodsituatie als deze zijn mensen met een handicap enorm kwetsbaar. Zij kunnen hun huizen of gebouwen niet of nauwelijks verlaten, waardoor hulpdiensten hen niet kunnen bereiken.  Ook is communicatie voor mensen met een beperking lastiger, waardoor belangrijke informatie gemist wordt.

Orkaan in Mozambique: Light for the World komt in actie!Daarom is er momenteel een dringende behoefte aan:

 • voedsel
 • cholera medicijnen
 • anti-malaria medicijnen
 • chloortabletten om het water te ontsmetten
 • noodtenten en dakbedekking

Deze mensen hebben dringend uw hulp nodig. We willen hen helpen hun leven opnieuw op te bouwen. Doneer nu! Helpt u mee?

Doneer nu

________

Als gevolg van een orkaan zijn in de havenstad Beira in Mozambique zeker 84 doden gevallen. Honderden mensen worden nog vermist. Ook het werkgebied van Light for the World -rond Beira- is getroffen. Light for the World heeft daar onder andere een oogkliniek en een revalidatieprogramma.

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de orkaan in grote delen in het zuiden van Afrika grote verwoestingen aangericht. Met name in Mozambique, Zimbabwe en Malawi is de schade enorm. Duizenden mensen zijn dakloos geworden. De orkaan heeft ervoor gezorgd dat er geen stroomvoorzieningen meer zijn in een groot deel van het land. Zeker een half miljoen mensen hebben daardoor al dagen geen stroom. Daarnaast staan huizen, straten en akkers blank, vanwege overstromingen die de orkaan veroorzaakt heeft. Vele gebieden zijn totaal onbereikbaar doordat bruggen zijn ingestort. Er wordt gevreesd voor een humanitaire ramp.

Uw hulp is hard nodig! Juist in een noodsituatie als deze zijn mensen met een handicap enorm kwetsbaar.  Mensen met een beperking kunnen hun huizen of gebouwen niet of nauwelijks verlaten, waardoor hulpdiensten hen niet kunnen bereiken. Ook is communicatie voor mensen met een beperking lastiger, waardoor belangrijke informatie gemist wordt.  In de komende dagen zware regen en grote kans op overstromingen verwacht, waarmee het gevaar toeneemt.

Light for the World is daarom een inzamelingsactie gestart om samen met onze lokale partners mensen te helpen die zijn getroffen door orkaan Idai. Zo hopen we dat ook mensen met een handicap de nodige ondersteuning ontvangen.

Light for the World Nederland werkt in Mozambique nauw samen met Light for the World International. Vandaag werd bekend dat het team van Light for the World in Mozambique veilig is.  In de komende weken zal zowel met Light for the World International, als met andere lokale en internationale hulporganisaties afgestemd worden hoe we krachten kunnen bundelen.

Uw gebed wordt gevraagd voor alle getroffenen in Mozambique. Ook uw financiële steun is van groot belang. Juist de meest kwetsbare mensen hebben uw steun nodig.  Doneer nu en red levens!

Doneer nu

Gerelateerde Berichten

18 juni 2019

Word donateur en ontvang boek van Gert-Jan

Lees Voor Ja, ik word vaste donateur Wij werken aan een wereld waarin mensen met een handicap een eerlijke kans krijgen op gezondheidszorg, onderwi...

12 juni 2019

Senior Fondsenwerver gezocht!

Lees Voor m/v, uren bespreekbaar, bij voorkeur 36u/wk.  Werk jij graag voor een stichting die expert is in het werken aan gelijke kansen voor mens...

11 juni 2019

Mag ik jouw aandacht voor kinderen zoals Auwnie?

Lees Voor Doneer nu Gert-Jan en Rianne Segers hebben zeven jaar in Egypte gewoond. In die tijd hebben ze Auwnie ontmoet. Hij heeft hun hart geraakt...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.