Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

17 november 2017

VN-rapporteur komt naar Den Haag

Werkbezoek speciale VN-rapporteur Ms Catalina Devandas Aguilar aan Nederland

Op donderdag 23 en vrijdag 24 november 2017 brengt de speciale VN-rapporteur voor de rechten van personen met een handicap, Ms. Catalina Devandas Aguilar, een werkbezoek aan ons land.

Hoe ver is Nederland met de implementatie van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap in haar buitenlands beleid? Hoe garandeer je dat mensen met een beperking – oververtegenwoordigd in de meest gemarginaliseerd groepen in ontwikkelingslanden – ook toegang hebben tot basisvoorzieningen en deel zijn van de samenleving? Deze twee vragen staan tijdens het bezoek centraal.

Donderdagochtend 23 november (10:00 tot 14:30 uur)
Rapporteur Devandas zal met leden van het College voor de Rechten van de Mens praten over de binnenlandse en buitenlandse componenten van het verdrag. De nadruk van haar werkbezoek ligt op het Nederlandse buitenlandbeleid. Zo zal tijdens de expertmeeting ‘Everybody Matters’ (voor onderzoekers, beleidsmakers en medewerkers van hulporganisaties) het verbeteren van seksuele reproductieve en gezondheidsrechten voor mensen met een beperking in het ontwikkelingsbeleid van minister Kaag centraal staan. Het programma is te vinden op www.dcdd.nl

Donderdagmiddag 23 november (15:00 tot 16:00 uur)
Op donderdagmiddag is in de Tweede Kamer een openbare bijeenkomst gepland met de commissie Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. Devandas zal daar met Kamerleden spreken over verdere implementatie van het VN-verdrag.

Vrijdagochtend 24 november (9:30 tot 11:15 uur)
Op vrijdagochtend vindt een (besloten) werkbezoek aan het ministerie van buitenlandse zaken plaats.

Nederland en de VN-rapporteur
De speciale VN-rapporteur is benoemd door en rapporteert aan de VN-mensenrechtenraad. Haar opdracht is om onderzoek te verrichten naar de positie van mensen met een beperking in het binnen- en buitenlandse beleid van lidstaten. Nederland heeft het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap in juni 2016 geratificeerd. Komende zomer zal het huidige kabinet bij de VN moeten rapporteren over de voortgang van de implementatie en de manier waarop Nederland deze rechten beschermd en promoot.

Het werkbezoek van Devandas wordt georganiseerd door de Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD). De expertmeeting is een samenwerking van DCDD en ShareNet International.

Gerelateerde Berichten

16 juli 2019

Verhalen uit Mozambique: Ayana

Lees Voor Mirian, die sinds juni onze collega is, doet voor Light for the World onderzoek in Mozambique naar de toegankelijkheid van noodhulp aan m...

9 juli 2019

Mirian onderzoekt toegankelijkheid van noodhulp in Mozambique

Lees Voor Mirian, die sinds juni onze nieuwe collega is, doet voor Light for the World onderzoek in Mozambique naar de toegankelijkheid van noodhul...

3 juli 2019

Nieuwe publicatie: Innovate for Inclusion!

Lees Voor In de publicatie Innovate for Inclusion! blikken onze collega’s Matthijs, Judith en Anneke terug op het succes van de Social Innovation...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.