Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

1 november 2017

Actie EO Metterdaad voor oogzorg in Congo

De Hongaarse oogarts en broeder, Richard Hardi, trekt door de onmetelijke wouden van Congo om licht te brengen in het leven van vele Congolezen. “Hier voel je dat je het leven van de mensen echt kunt veranderen.”

Verschillende keren per jaar trekt dokter Richard op missie naar het binnenland van DR Congo. “De allerarmste patiënten bereiken vanwege de transportkosten, de erbarmelijke staat van de wegen en de onveiligheid in de stad, nooit het oogziekenhuis in de stad Mbuji Mayi. Eigenlijk heb ik meer dan genoeg patiënten in de stad maar ik ben een missionaris. Ik kan de mensen in verlaten plaatsen zoals Pania Mutombo niet gewoon aan hun lot overlaten. De armoede is er zo schrijnend. Ik probeer hun lijden te verlichten door hen opnieuw zicht te schenken.”

Papa Maurice
“Een ramp is het”, roept zijn vrouw ons toe. We zijn thuis bij papa Maurice in een hutje diep in de binnenlanden van Congo. Hij schuifelt rond in een veel te grote broek en een T-shirt dat ooit wit moet zijn geweest. Hij is op zoek naar zijn stoel. Papa Maurice is namelijk al een paar jaar blind. Daardoor kan hij niet meer alleen naar het toilet en erger: naar het bos om eten te zoeken.

“We lijden honger”, legt zijn vrouw uit, “want hij kan de hele dag alleen nog maar in die stoel zitten”. Papa Maurice heeft al laten weten dat hij er wel een kip voor over heeft om weer te kunnen zien. Blind zijn is een ware ramp in de jungle van Congo waar alle paadjes onverwacht diepe gaten hebben.

Het resultaat is verbluffend als het verband van zijn gezicht af gaat. Papa Maurice wijst de wereld om hem heen aan en roept: “Daar staat de dokter, daar staat een boom…”. Hij raakt niet uitgepraat en klapt in zijn handen van geluk.

Help mee!
Steun dit project en maak uw gift over naar EO Metterdaad: NL88INGB0000300300, onder vermelding van ‘Congo’. Mede namens dokter Hardi, heel hartelijk dank!

Uitzenddata
Aflevering 1:
Zondag 05-11-2017 na De Kapel, NPO2, 10.05uur
Do 09-11-2017 in Geloof en een Hoop Liefde, NPO2, 17.50uur
Aflevering 2:
Zondag 12-11-2017 na De Kapel, NPO2, 10.05uur
Do 16-11-2017 in Geloof en een Hoop Liefde, NPO2, 17.50uur

Gerelateerde Berichten

16 juli 2019

Verhalen uit Mozambique: Ayana

Lees Voor Mirian, die sinds juni onze collega is, doet voor Light for the World onderzoek in Mozambique naar de toegankelijkheid van noodhulp aan m...

9 juli 2019

Mirian onderzoekt toegankelijkheid van noodhulp in Mozambique

Lees Voor Mirian, die sinds juni onze nieuwe collega is, doet voor Light for the World onderzoek in Mozambique naar de toegankelijkheid van noodhul...

3 juli 2019

Nieuwe publicatie: Innovate for Inclusion!

Lees Voor In de publicatie Innovate for Inclusion! blikken onze collega’s Matthijs, Judith en Anneke terug op het succes van de Social Innovation...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.