Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

18 augustus 2017

Vrouwen maken ambities waar

Chenda maakt film over eigen situatie

In juni kwam EO Metterdaad in actie voor Cambodja. 24 vrouwen met een handicap krijgen een training en begeleiding om in hun eigen dorp een project op te starten. Het doel is om andere vrouwen met een handicap te bemoedigen en hun maatschappelijke positie te versterken. Eén van de deelnemers is de 27-jarige Chenda.

Chenda: “De stad Phnom Penh is erg groot en chaotisch. Het is daarom niet altijd makkelijk om hier te leven met een handicap. Vanwege de drukte in de stad heb ik altijd iemand nodig om mij ergens heen te brengen. Ik heb een aandoening aan mijn netvlies waardoor ik blind ben. Vroeger kon ik nog vrij goed zien. Maar ieder jaar merk ik dat mijn zicht weer slechter wordt. Over een paar jaar zal ik compleet blind zijn.”

“Omdat ik blind ben kan ik niet zien hoe andere mensen op mij reageren. Als ik ga douchen dan schaam ik me en ben bang dat er iemand naar mij kijkt. Bij andere mensen voel ik me vaak erg kwetsbaar. Ik ben een makkelijke prooi voor anderen om te misbruiken. Tijdens deze training heb ik veel mensen met verschillende beperkingen leren kennen. Wij kunnen veel van elkaars situatie leren. Iedereen heeft namelijk zijn eigen manier om door te gaan, ondanks een beperking. Alles wat ik tijdens de training heb geleerd wil ik gebruiken om echt een verschil te kunnen maken in onze samenleving.”

En verrassend genoeg doet ze dat door een film te maken. Maar hoe doe je dat als je blind bent? Dat kan niet zonder cameraman en acteurs. Maar Chenda regisseert zelf. Ze heeft een belangrijk verhaal te vertellen. Een verhaal uit haar eigen leven.

“Ik heb een vriend met wie ik wil trouwen. Maar omdat hij ook een beperking heeft staan mijn ouders dit niet toe. Dat is waar deze film ook over gaat. Ik vind het verdrietig dat mijn ouders mij niet willen steunen in mijn keuzes. Het voelt alsof mijn eigen mening er helemaal niet toe doet. Ik hoop dat mensen na het zien van mijn film gaan nadenken over dit probleem. Ook al ben ik blind, ik krijg nu de kans om te leren en mee te doen in de samenleving. Ik merk dat ik daardoor ben veranderd.”

Uitzending gemist? Bekijk de reportage over Chenda hier.

Gerelateerde Berichten

16 juli 2019

Verhalen uit Mozambique: Ayana

Lees Voor Mirian, die sinds juni onze collega is, doet voor Light for the World onderzoek in Mozambique naar de toegankelijkheid van noodhulp aan m...

9 juli 2019

Mirian onderzoekt toegankelijkheid van noodhulp in Mozambique

Lees Voor Mirian, die sinds juni onze nieuwe collega is, doet voor Light for the World onderzoek in Mozambique naar de toegankelijkheid van noodhul...

3 juli 2019

Nieuwe publicatie: Innovate for Inclusion!

Lees Voor In de publicatie Innovate for Inclusion! blikken onze collega’s Matthijs, Judith en Anneke terug op het succes van de Social Innovation...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.