Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

18 november 2016

Blog: Wereld Toilet Dag

Geluk zit in een klein ho(e)kje

door Lieke Scheewe, 19 november 2016, ter ere van Wereld Toilet Dag

Er zijn een paar van die dingen waar ik intens gelukkig van kan worden in het dagelijks leven. Wakker worden naast mijn vriend bijvoorbeeld. Of zo’n prachtige Hollandse wolkenlucht waar de zon doorheen schijnt terwijl ik naar mijn werk rijd. Een onverwachts pakketje op de deurmat als ik thuis kom. En: een toegankelijk toilet.

Zo één die niet volgestouwd staat met schoonmaakspullen. Zo één waar je geen half uur voor hoeft te zoeken, omdat het op een plek in het gebouw zit waar je het nooit zou verwachten. Zo één waar je geen aparte sleutel voor hoeft te vragen bij de receptie. Zo één waar gewoon een slot op zit en je niet bang hoeft te zijn dat je geluksmoment ineens abrupt verstoord wordt. Heerlijk.

Maar dan heb ik het over intens geluk. Meestal ben ik al gelukkig als ik überhaupt een toilet kan vinden waar ik met mijn rolstoel min of meer in pas. Misschien kan mijn rolstoel dan de draai niet helemaal maken of kan de deur niet helemaal dicht, maar het lucht toch op. Een vlaag nieuwe energie maakt zich van mij meester.

De zoektocht naar zo’n toilet zou je gerust een mission impossible kunnen noemen. In Utrecht centrum bijvoorbeeld zijn restaurants met een toegankelijk toilet op één hand te tellen. Vandaar dat ik ander potentieel geluk, zoals nog een lekker drankje of nog even wat langer met vrienden in de stad blijven plakken, regelmatig aan me voorbij laat gaan.* Om van de wanhoop op de gezichten van degenen die me tevergeefs drankjes blijven aanbieden nog maar niet te spreken.

Maar vanaf 1 januari 2017 gaat in Nederland de nieuwe toegankelijkheidswetgeving in. Dan wordt elke dienstverlener verplicht om ieders recht op een gelukzalig toiletmomentje te respecteren. Pfiew!

* Ontoegankelijke toiletten hebben grote consequenties voor participatie in de samenleving, zowel in de horeca als op werkplekken, scholen, buurtcentra, in de trein, etc. Light for the World heeft in 2011 het toilet op haar eigen kantoor voor iedereen toegankelijk gemaakt. Ook weten hoe u kunt zorgen voor een toegankelijk toilet? Zie hier een paar goede tips.

 

Gerelateerde Berichten

28 september 2017

Blog: Inclusie in de modder

Lees Voor Inclusie in de modder van een Zuid-Soedanees vluchtelingenkamp Terwijl mijn Facebook tijdlijn volloopt met berichten over een Kruidvatmed...

1 mei 2017

Blog: aan de slag met een handicap

Lees Voor Het afgelopen jaar hebben wij onderzoek gedaan onder kleine bedrijven in Zuid Sudan, en hen onder andere gevraagd waar zij behoefte aan h...

8 maart 2017

Blog: Zij beslist?!

Lees Voor Minister Ploumen heeft onlangs een nieuw fonds in het leven geroepen genaamd ‘She decides’ (zij beslist). Dit fonds is opgezet als te...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.