Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

16 november 2016

Kamer verwerpt Besluit toegankelijkheid

Staatssecretaris Van Rijn moet uiterlijk 15 december met een drastisch aangepast Besluit toegankelijkheid komen. Deze motie heeft de Tweede Kamer gisterenmiddag aangenomen.

Mensen met een beperking hadden maanden op dit besluit gewacht. Eindelijk zou duidelijk worden hoe goederen, diensten, gebouwen en openbare ruimte voor iedereen toegankelijk gemaakt zouden worden, in lijn met het VN-Verdrag. Maar toen het  Besluit toegankelijkheid eind oktober naar buiten kwam, waren de reacties daarop overwegend negatief. Dit plan was veel te vrijblijvend en bood geen concrete richtlijnen om Nederland toegankelijk te maken. Bovendien was het tot stand gekomen zonder de inbreng van mensen met een beperking en hun organisaties.

De Kamer heeft zich gisteren dus ook uitgesproken tegen het Besluit dat nu voorligt. In de motie wordt Van Rijn gevraagd om uiterlijk op 15 december met een nieuw Besluit te komen, “waarbij wordt aangegeven hoe de norm om tot algemene toegankelijkheid te komen, wordt ingevuld.”

In de motie wordt vervolgens verwezen naar Artikel 9 van het Algemeen commentaar op het VN-verdrag. Hierin staat beschreven wat onder ‘toegankelijkheid’ moet worden verstaan. Met daarbij een concrete uitwerking van normen en regels, per sector en per product en dienst.

Betrek organisaties van mensen met een beperking nu wel!
Alle mensen en organisaties die zich onlangs in een verklaring hebben uitgesproken tegen het voorliggende besluit – waaronder Ieder(in) vanuit de Alliantie VN-verdrag –  zijn blij dat staatssecretaris Van Rijn nu terug moet naar de tekentafel.

Maar om tot een goed nieuw besluit te komen, is het nodig dat Van Rijn organisaties van mensen met een beperking bij het opstellen betrekt. Dit is ook in lijn met het VN-verdrag, dat stelt dat mensen met een beperking betrokken moeten worden bij de ontwikkeling van beleid dat hen raakt. Dat is hier overduidelijk het geval. Wij roepen de staatssecretaris daarom op om ons deze keer wel aan tafel te vragen.

De Kamermotie is ingediend door Volp (PvdA), Keijzer (CDA), Van der Staaij (SGP), Bergkamp (D66), Dik-Faber (CU), Krol (50plus) en Leijten (SP).

Link naar de motie

 

Gerelateerde Berichten

19 juni 2017

Inclusie is geen toverwoord

Lees Voor Pitch van Lieke Scheewe (Light for the World) over inclusieve ontwikkeling, tijdens conferentie ‘Handel en Hulp’ (16 juni 201...

11 mei 2017

Reactie op WRR rapport

Lees Voor Negen organisaties op het gebied van Ontwikkelingssamenwerking, Vrede en Veiligheid verwelkomen het pleidooi van de WRR voor een samenhan...

6 april 2017

​Maak een duurzaam regeerakkoord

Lees Voor Stel de Sustainable Development Goals centraal ​Nederland heeft zich in 2015 gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals (SDGs) ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.