Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

14 juli 2016

Vandaag is een historische dag

Minister Bert Koenders gaf al toe dat we in Nederland wat laat zijn met het regelen van de rechten voor mensen met een handicap, maar vandaag is het dan toch zover. Goed nieuws voor gehandicapten.

Vandaag is een historische dag voor de mensenrechten in Nederland. Een maand geleden hebben we daarvan de voorpret beleefd bij de Verenigde Naties in New York. Dat wil zeggen, minister Koenders en ik en een handjevol toeschouwers – de rest van Nederland heeft het jammerlijk gemist.

Samen stonden we toen op een voetbalveldje op het balkon van de VN. Althans, de minister rende en ik rolde in mijn stoel doelbewust achter de bal aan. Het doel was gelijke kansen voor mensen met een handicap. Een unieke samenloop van omstandigheden; want het oog van de camera was eigenlijk gericht op het wedstrijdje dat daarna kwam – waarin Nederland de wereld probeerde te winnen voor haar zetel in de VN-Veiligheidsraad.

Lieke en Koenders bij VN

Lieke Scheewe en minister Koenders trappen een balletje op het dak van het VN-gebouw in New York

Toevallig

Het hoogtepunt in de campagne om de Veiligheidsraadzetel viel toevallig samen met de VN-conferentie over het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH). Nederland heeft in die week haar ratificatie van het VRPH neergelegd bij de VN in New York. Vanaf vandaag, 14 juli, treedt dit verdrag in werking in Nederland. De minister gaf gelukkig zelf ook toe dat Nederland daar een beetje laat mee is.

Voor de gelegenheid had het Johan Cruijff Fonds een voetbalveldje aangelegd op het balkon van het VN-hoofdkantoor. Vóór het wedstrijdje met Zweden en Italië om de Veiligheidsraadzetel, gaven ze een workshop ‘aangepaste sport’.

Geen zoetsappige liefdadigheid

Cruijff maakte zich, als oprichter van het fonds, sterk voor kansen voor kinderen met een handicap om zich te ontwikkelen via sport. Niet met zoetsappige liefdadigheid, maar met cruijffiaanse daadkracht en logica.

Dat is hard nodig in een wereld waarin 84 procent van de kinderen met een handicap op school te maken heeft met geweld en discriminatie, zoals Plan International onlangs rapporteerde. Meer dan 90 procent van deze kinderen gaat überhaupt nog niet naar school. Laat staan dat zij later toegang krijgen tot de arbeidsmarkt of relatief onverstoord een gezin zullen stichten. Die geïsoleerde positie maakt ook volwassenen met een handicap kwetsbaar. Zo lopen vrouwen met een handicap volgens het bevolkingsfonds van de VN (UNFPA) tot tien keer meer kans om slachtoffer te worden van seksueel misbruik dan andere vrouwen.

‘Door ratificatie van het verdrag maakt Nederland nu duidelijk dat mensen met een handicap volwaardig lid zijn van de samenleving en dat niemand uitgesloten mag worden’, zo sprak de minister op de VRPH-conferentie. ‘Als het lange voorbereidingsproces op ratificatie iets heeft laten zien, dan is het dat mensen met een handicap nog steeds te veel barrières tegenkomen, zowel letterlijk als figuurlijk.’ Hij voegde daar terecht aan toe dat dit ook een prioriteit dient te worden van het buitenlandbeleid.

Applaus

Internationaal is deze emancipatiebeweging al tien jaar vol op stoom. Onze ratificatie kon in New York dan ook rekenen op een applaus van de andere 164 lidstaten die al eerder hadden geratificeerd. Maar in Nederland is de euforie slechts in kleine kring voelbaar. Op de publieke tribunes in de Eerste en Tweede Kamer werd er bij stemming voor ratificatie – door mensen met een handicap zelf – gejuicht zoals er al in jaren niet meer gejuicht is in politiek Den Haag.

Het waren langslepende kamerdebatten over onder meer kiesrecht en recht op toegankelijkheid. Zo werd besloten dat vanaf nu mensen met een handicap ondersteuning mogen krijgen in het stemhokje. Dat mocht al bij mensen met een lichamelijke beperking, maar nu ook bij mensen met een verstandelijke beperking. Ook wordt er gewerkt aan betere toegankelijkheid van stemlokalen.

Toch oogst een kleine media-analyse van het ratificatieproces slechts twee minuten in het NOS-Journaal, drie opvallend ongeïnspireerde tweets van @MinVWS en vrijwel geen enkel teken van @MinBZ .

Wel uitgebreid in de media was de NIP-test; levens van mensen met downsyndroom versus keuzevrijheid van aanstaande ouders en zorgkosten. Zo’n discussie heeft nauwelijks betekenis wanneer de omvang van discriminatie ten opzichte van mensen met een handicap niet begrepen wordt. Of, op z’n cruijffiaans gezegd: ‘je gaat het pas zien als je het door hebt.’

Sterke aanvoerder

We deden dan wel niet mee aan het EK-voetbal, maar wel aan de Global Goals – de duurzame ontwikkelingsdoelen die ook voor Nederland gelden. De rechten van mensen met een handicap hebben een sterke aanvoerder nodig. Buitenlandse Zaken is het enige ministerie dat dit zowel in het binnen- als buitenlandbeleid de oppepper kan geven die het verdient.

Om te beginnen stel ik me een campagne voor van dezelfde proporties als die werd gevoerd voor een zetel in de VN-Veiligheidsraad: ‘Het Nederlandse Koninkrijk, uw partner voor vrede, gerechtigheid en ontwikkeling voor iedereen !

Meer dan 90 procent van de gehandicapte kinderen in de wereld gaat nog niet naar school. Van degenen die wel gaan, heeft 84 procent op school te maken met geweld en discriminatie, zoals Plan International onlangs rapporteerde.

Lieke Scheewe – programmacoördinator Stichting Light for the World en beleidsmedewerker bij de Dutch Coalition on Disability and Development

Gerelateerde Berichten

1 juli 2020

Het coronavirus in Oeganda: afzonderlijk samen

Lees Voor In 2018 lanceerde Light for the World, in samenwerking met de Nationale Unie van mensen met een beperking in Oeganda (NUDIPU) het program...

29 juni 2020

Het jaarverslag van 2019

Ieder jaar publiceren wij een jaarverslag waarin wij kort laten zien wat wij, mede dankzij de betrokkenheid van al onze donateurs, met ons werk heb...

25 juni 2020

“Aid out of Reach”: nog niet vertelde verhalen van mensen met een handicap

Lees Voor Humanitaire organisaties kunnen veel leren van wat er is gebeurd tijdens de hulpactie in reactie op Cycloon Idai. De cycloon en de impact...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.